TALLER DE TINTS NATURALS I PRODUCTES CASSOLANS


Aquest taller és una introducció a l´elaboració de tints naturals per a la pintura i decoració.A partir de fruites, vegetals, espècies i altres productes alimentaris, s´explica el procès d´elaboració de cada tint i els elements utilitzats per a la obtenció dels colors.

Els tints que hem produït són els que presentem en el Taller, com a pintura pels "dibuixos" que previament han realitzat els participants amb la tècnica del frottage, sobre l´escorça dels arbres o qualsevol tipus de dibuix que facin.

La finalitat és que cada participant pugui conèixer i experimentar amb els diferents colors obtinguts de manera natural (els aportats pel Taller), alhora que s´explica de manera pràctica com poden elaborar els diferents tints que han utilitzat, en els seu propi dibuix.

El taller té una duració aproximada de 3 hores, en funció de l´edat i nombre de participants.

PAUTES BASIQUES PER ELABORAR TINTS NATURALS

LIQUACIÓ:

Les més adhients per aquest mètode, són la maduixa, remolatxa, pastanaga, espinacs,etc.

Es trossetja i es xafa el producte, per treure el màxim de líquid.

Es cobreix amb aigua i sal, es porta a ebullició i es deixar reposar fins que es refredi.

Les propocions generals són 1/2 (una part d´aigua per dues de producte).

MACERACIÓ:

Es realitza amb alcohol o oli. Les flors, fulles, herbes aromàtiques i altres vegetals com el julivert, són les més apropiades per a la maceració.

S´introdueixen les flors o el producte escollit, en un recipient i s´omple de alcohol o oli. Es deixa reposar un mínim de 48 hores i es filtra el líquid obtingut.

EBULLICIÓ:

Aquest mètode s´utilitza per a les pelas i closques com poden ser les cebes, esbergínies, ratlladura de cítrics, fulles de col lombarda, eucaliptus, romaní, espígol, etc.

Es bull amb aigua i sal durant 10-20 minuts, depenent del producte. Un cop refredat, es filtra amb el colador i s´afegeix vinagre com a conservant.

Normes generals a teninr en compte, independentment del mètode escollit.

1) Per la conservació dels tints, s´utilitza l´alcohol o el vinagre.

2) Per la fixació del color s´utilitza la sal.

3) Per espesir el tint s´utilitza midó, blanc neu o sucre, en proporció adequada a l´espesor que es vulgui obtenir. La proporció general és de 6/1.

4) Per potenciar la intensitat del color del tint obtingut, s´introdueix al bany maria i es porta a ebullició fins a 5´, deixant-lo refredar abans del su ús.

Productes utilitzats per a l´elaboració dels tints del Taller.

Naturals: Julivert, remolatxa, eucaliptus, til.la, espinacs, maduixes, flors, tinta calmar.

Cassolans: Cúrcuma, cafè, sal, pimentó vermell, oli, curry i vi.